Skip to main content

Archive of the Security Council Committee of Good Offices on the Indonesian Question (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl580

Scope and Contents

Het archief bestaat uit kopieën van stukken over de Nederlands-Indonesische betrekkingen en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van de Commissie Goede Diensten over de Indonesische kwestie (Committee of Good Offices on the Indonesian Question), ingesteld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De commissie is later hernoemd tot de Commissie voor Indonesië (UN Commission for Indonesia, UNCI).

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1947-1951

Creator

Language of Materials

Engels

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

In juli 1947 besloot de Nederlandse regering tot groot militair ingrijpen in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog met Operatie Product, ook bekend als de eerste politionele actie. Deze operatie kwam tot een einde door het ingrijpen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die begin augustus 1947 een staakt-het-vuren afkondigde. Hierop werd door de Veiligheidsraad een commissie ingesteld, de Commissie voor Goede Diensten over de Indonesische Kwestie (Security Council Committtee of Good Offices on the Indonesian Question). In de commissie zaten de Amerikaan F.P. Graham, de Australiër R. Kirby als vertegenwoordiger van de Republiek Indonesië en de Belg P. van Zeeland als vertegenwoordiger van Nederland. De commissie zou in eerste instantie de besprekingen voorbereiden die uiteindelijk leidden tot een wapenstilstand in de Renville-overeenkomst. In januari 1949 werd de naam van de commissie gewijzigd in de VN Commissie voor Indonesië (UN Commission for Indonesia, UNCI).

Extent

2 dozen

Abstract in Dutch

Het archief bestaat uit kopieën van stukken over de Nederlands-Indonesische betrekkingen en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van de Commissie van Goede Diensten over de Indonesische kwestie (Committee of Good Offices on the Indonesian Question), ingesteld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Abstract in English

The archive contains copies of documents concerning the relations between the Netherlands and Indonesia during the Indonesian war of independence of the Committee of Good Offices on the Indonesian Question, established by the Security Council of the United Nations.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is in 2012 door ING/Huygens (Den Haag) aan het KITLV geschonken.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Originals

De originele stukken bevinden zich in de Dag Hammarskjöld Library in New York.

Separated Materials

In het Nationaal Archief bevindt zich het archief van de Nederlandse Delegatie bij de Security Council Committee of Good Offices on the Indonesian Question (2.05.63)

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1826.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 291.

Title
Collection guide of the archive of the Security Council Committee of Good Offices on the Indonesian Question (KITLV) (1947-1951)
Subtitle
Archief van de Security Council Committee of Good Offices on the Indonesian Question (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 11 February 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857