Skip to main content

Albert Hendrik Wendeling baron De Kock archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl584

Scope and Contents

Het archief bestaat uit stukken betreffende A.H.W. de Kocks functie als resident van Palembang. Het betreft een proces verbaal van A.H.W. de Kock, algemene verslagen van de residentie Palembang door resident A.H.W. de Kock, zijn opvolger en enkele voorgangers, rapporten van H.M. de Kock over de verovering van Palembang, een instructie van A.H.W. de Kock aan de hoofden van Palembang, twee artikelen van De Kock over de geschiedenis van Palembang en het rijk van Djambi, een vertaling van de Tjarita Nigrie Palembang en een artikel over inwoners van Nagasaki door G.F. Meijlan.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1821-1854

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Delen van het archief zijn alleen op microfiche ter inzage. Zie Existence and Location of Copies. Inzage van de originele stukken is alleen mogelijk met toestemming van de conservator.

Biographical / Historical

Albert Hendrik Wendelin baron de Kock (1808-1891) zou in 1824 zijn militaire loopbaan beginnen als tweede luitenant. Hij vocht mee tijdens de Javaoorlog (1825-1830), de twee expedities naar de westkust van Sumatra (1831 en 1841) en de tweede expeditie naar Bali (1848). In 1848 zou hij als luitenant-kolonel ontslag nemen uit militaire dienst. Daarna had hij nog verschillende ambtelijke functies, waaronder resident in Palembang, Yogyakarta en in Batavia. Vanaf 1855 was hij lid van de Raad van Indië, waar hij van 1859 tot 1860 vicepresident van was.

Extent

19 items

Abstract in Dutch

A.H.W. de Kock was militair in Nederlands-Indië, waarna hij verschillende ambtelijke functies bekleedde, waaronder resident van Palembang, Yogyakarta en Batavia. Zijn archief bestaat uit stukken betreffende zijn functie als resident van Palembang, waaronder algemene verslagen van de residentie en twee artikelen over Palembang van De Kock.

Abstract in English

A.H.W. de Kock was an officer in the Dutch East Indies. After his resignation, he had various official positions, such as resident of Palembang, Yogyakarta and Batavia. His archive consists of documents concerning his function as resident of Palembang, among which general reports of the residence and two articles about Palembang by De Kock.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

De archiefstukken zijn in 1891 via het Rijksarchief (nu Nationaal Archief) door de erven van A.H.W. baron de Kock aan het KITLV geschonken.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

Delen van het archief zijn beschikbaar op microfiche.

Related Materials

In de collecties van het KITLV bevinden zich ook Javaanse en Maleise brieven gericht aan De Kock (D Or. 28) en brieven van De Kock aan zijn vrouw (D Or. 119).

Separated Materials

In het Nationaal Archief bevindt zich ook een archief van A.H.W. baron de Kock (2.21.004.13)

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. Zie ook Existence and Location of Copies en Conditions Governing Use.

Processing Information

De archiefstukken worden bewaard onder de volgende signaturen: D H 271-272, 274, 287-297b, 304, 307 en 309 en D Or. 118. Van de stukken in de collectie De Kock is bij het KITLV een verzamelinventaris gemaakt waarin de stukken onder D H 1832 werden beschreven, zie de inventaris.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 295.

Title
Collection guide of the Albert Hendrik Wendeling baron De Kock archive (KITLV) (1821-1854)
Subtitle
Archief van Albert Hendrik Wendeling baron De Kock (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 14 February 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857