Skip to main content

Willem Louis de Sturler archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl592

Scope and Contents

Het archief bestaat uit een proeve van een woordenboek Maleis-Frans door W.L. de Sturler, een verslag van het bezoek van kapitein Gibson aan Japan, geschreven door J. Hoffman en stukken over de residentie Palembang.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1776-1870

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Het archief is alleen op microfiche ter inzage. Zie Existence and Location of Copies. Inzage van de originele stukken is alleen mogelijk met toestemming van de conservator.

Biographical / Historical

Willem Louis de Sturler (1802-1879) vertrok als officier van de Genie naar Nederlands-Indië, waar hij een militaire carrière zou hebben en uiteindelijk tot majoor infanterie werd benoemd. Voor zijn verdienste kreeg hij de Militaire Willems-Orde. Daarnaast was hij een actief schrijver. Tussen 1841 en 1867 verschenen er in ieder geval veertien boeken en artikelen van zijn hand. Het betreft grotendeels praktische werken over de landbouw en mijnbouw, etnologische werken en vertalingen uit het Duits en Engels.

De Sturler kwam uit een familie van Indische ambtenaren. Zijn broer, Jacques Eduard de Sturler (1800-1840), was assistent-resident van Palembang en resident van Banjoemas. Hun vader, Johan Willem de Sturler (1774-1855), was opperhoofd van Desima,

Extent

17 items

Abstract in Dutch

W.L. de Sturler (1802-1879) was militair officier in Nederlands-Indië en schrijver. Zijn archief bestaat uit een proef van een woordenboek Maleis-Frans, een artikel over een Engelse delegatie in Japan en stukken over en uit de residentie Palembang.

Abstract in English

W.L. de Sturler (1802-1879) was a officier in the Dutch East Indies and a writer. His archive contains a test dictionary, an article about an English delegation in Japan and documents about and from Palembang.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

De stukken zijn deels tussen ca. 1850 en 1870 door W.L. de Sturler aan het KITLV geschonken en deels rond 1882 bij A.L. de Sturler door het KITLV aangekocht

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

Het archief is beschikbaar op microfiche.

Bibliography

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. Zie ook Existence and Location of Copies en Conditions Governing Use.

Processing Information

De archiefstukken worden bewaard onder signaturen D H 85, 170-176, 183-186, 188, 189, en 371a-b en D Or. 196.

Van de stukken in de collectie De Sturler is bij het KITLV een verzamelinventaris gemaakt waarin de stukken onder D H 1850 werden beschreven, zie de inventaris.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 303.

Title
Collection guide of the Willem Louis de Sturler archive (KITLV) (1776-1870)
Subtitle
Archief van Willem Louis de Sturler (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 14 February 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857