Skip to main content

Johan Philip Pfeiffer archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl596

Scope and Contents

Het archief van J.P. Pfeiffer bevat stukken aangaande de Verenigde Indisch Bosch-Exploitatie Maatschappijen, waaronder nota’s en rapporten, en stukken betreffende de houtexploitatie in Suriname, onder andere bestaande uit artikelen en rapporten.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1905-2013
  • Creation: Bulk 1905-1927

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Johan Philip Pfeiffer (1888-1947) trad in 1912 in dienst bij de Nederlands-Indische Houtaankap Maatschappij in Semarang, nadat hij in 1911 het ingenieursdiploma gehaald had. In 1917 promoveerde hij op de dissertatie De waarde van wetenschappelijk onderzoek voor de vaststelling van de technische eigenschappen van hout. In 1918 werd hij benoemd tot technisch adviseur van de Verenigde Indisch Bosch-Exploitatie Maatschappijen, gevolgd door de aanstelling van administrateur van de oliefabriek Sentono in 1920.

Nadat hij in 1922 was teruggekeerd naar Nederland, werd hij onder andere aangesteld als privaatdocent aan de Technische Hogeschool Delft. In opdracht van de Nederlandse regering maakte hij een reis naar Suriname om daar de gouverneur te adviseren op het gebied van houtaangelegenheden. Nadat hij twee jaar als plaatsvervangend hoogleraar technische botanie had gewerkt aan de Technische Hogeschool, trad hij in 1929 in dienst bij de Bataafse Petroleum Maatschappij in het laboratorium.

Extent

0.5 doos ; 17 items

Abstract in Dutch

J.P. Pfeiffer (1888-1947) werkte als ingenieur voor verschillende houtmaatschappijen in Nederlands-Indië, waaronder de Verenigde Indisch Bosch-Exploitatie Maatschappijen. In 1927 werd hij door de Nederlandse regering bovendien aangesteld om een reis naar Suriname te maken om de gouverneur te adviseren over houtaangelegenheden. Zijn archief bestaat uit stukken met betrekking tot de Verenigde Indisch Bosch-Exploitatie Maatschappijen en zijn bezoek aan Suriname.

Abstract in English

J.P. Pfeiffer (1888-1947) worked as engineer for various timber companies, among which the United Indian Forest Exploitation Companies. In 1927 he was appointed to make a journey to Surinam to advise the governor about forest exploitation. His archive contains documents concerning the United Indian Forest Exploitation Companies and his visit to Surinam.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is in 2013 door de KITLV bij Antiquariaat Batavia aangekocht.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Bibliography

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1857.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 307.

Title
Collection guide of the Johan Philip Pfeiffer archive (KITLV) (1905-2013)
Subtitle
Archief van Johan Philip Pfeiffer (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 14 February 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857