Skip to main content

Archive of the Foundation Pa van der Steur in The Netherlands (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl632

Scope and Contents

Het archief van de Stichting Pa van der Steur in Nederland bestaat deels uit stukken van J. van der Steur en deels uit stukken van de stichting. Het eerste deel bestaat uit correspondentie en artikelen van J. van der Steur en uit boeken, artikelen en verslagen over J. van der Steur en het Oranje-Nassau Gesticht.

Het tweede deel van het archief bestaat uit statuten en stukken betreffende de oprichting van de Stichting Pa van der Steur en verwante organisaties, financiële stukken, stukken betreffende jubilea en andere activiteiten, correspondentie, jaarverslagen, tijdschriften en andere publicaties van de stichting, plattegronden en architectuurtekeningen, DVDs en CD-roms met onder andere opnames en foto’s van J. van der Steur, grammofoonplaten met opnames door J. van der Steur en diverse foto’s en afbeeldingen.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1892-2010

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

In 1892 richtte Johannes (Pa) van der Steur het Oranje-Nassau Gesticht op, waar hij verwaarloosde kinderen opving en opvoedde. Het betrof grotendeels kinderen die waren verwekt door Europeanen bij Indische vrouwen, maar niet waren erkend en waar de moeder niet voor kon zorgen. Tot zijn overlijden in 1945 zou Van der Steur ruim 7.000 kinderen onder zijn hoede nemen.

Na zijn overlijden werd het weeshuis omgezet in de Stichting Pa van der Steur onder leiding van enkele voormalige pupillen. Vanaf de jaren zeventig is het werk van de stichting onder andere met hulp uit Nederland verbreed. De stichting beheert nu naast een jongens- en meisjesweeshuis ook een kleuterschool, lagere school en een lagere middelbare school.

Extent

171 items (3 meter)

Abstract in Dutch

Het archief van Stichting Pa van der Steur bevat correspondentie van J. van der Steur, artikelen van en over J. van der Steur en stukken betreffende de stichting, waaronder stukken betreffende oprichting van de stichting en verwante organisaties, financiële stukken, stukken betreffende activiteiten, correspondentie, jaarverslagen en publicaties.

Abstract in English

The archive of Foundation Pa van der Steur contains correspondence of J. van der Steur, articles from and about J. van der Steur and documents concerning the foundation, among which documents concerning the establishment of the foundation and related organizations, financial documents, documents concerning activities, correspondence, year reports and publications.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is in 2014 door de Stichting Pa van der Steur in Nederland (Den Haag) aan het KITLV geschonken.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

In de collectie van het KITLV bevindt zich ook het pupillenarchief van het Oranje-Nassau Gesticht van Pa van der Steur te Magelang (D H 1762). In het Archief Gogelein bevindt zich een verslag van een bezoek aan de voormalige stichting van Pa van der Steur, geschreven door A.J.F. Gogelein in 1996 (Or. 27.963 : 14).

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1912.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 343.

Title
Collection guide of the archive of the Foundation Pa van der Steur in The Netherlands (KITLV) (1892-2010)
Subtitle
Archief van de Stichting Pa van der Steur in Nederland (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 14 February 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857