Skip to main content

Piet Zwart collection

 Collection
Identifier: ubl644

Scope and Contents

De collectie foto’s bestaat uit circa 970 afdrukken door Piet Zwart en 11 afdrukken in 1964 door het Prentenkabinet te Leiden gemaakt van negatieven van Piet Zwart. De circa 1800 negatieven (1000 glasnegatieven van 13x18 cm, 550 glasnegatieven van 9 x 12 cm en ca. 250 glasnegatieven van 6x9 cm) en de 173 rolfilms (47 rolfilms van 45 mm en 126 rolfilms van 35 mm) zijn sinds 2002 als bruikleen in beheer bij het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam.

Dates

  • Creation: ca. 1920-1935

Conditions Governing Access

De auteursrechten op het fotografisch oeuvre van Piet Zwart worden beheerd door het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam.

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Piet Zwart (1885-1977) was een vormgever in de ruimste zin van het woord: textiel en interieur, architectuur, fotografie en grafische vormgeving behoorden tot zijn werkterreinen. Op het laatste gebied zou hij internationale faam verwerven en in ons land is er een prijs en opleidingsinstituut naar hem vernoemd. Het fotografische oeuvre van Piet Zwart, ontstaan in een periode van anderhalf decennium, behoort tot het belangrijkste uit het interbellum. De betekenis ervan wordt onderstreept door zijn bijdrage aan de internationale doorbraak van de 'Nieuwe Fotografie', zijn fototheoretische geschriften en als verantwoordelijke voor de Nederlandse inzending op de tentoonstelling Film und Foto (FiFo) van 1929 in Stuttgart, Duitsland.

Piet Zwart introduceerde eind jaren twintig het modernisme in de Nederlandse fotografie onder de term 'Nieuwe Fotografie'. Zwart was reeds een gevierd binnenhuisarchitect en reclametypograaf, toen hij in 1927 zelf de camera ter hand nam. Onder meer het werk van Edward Weston, El Lissitsky en André Kertesz was voor hem een belangrijke inspiratiebron, en meer in het algemeen de uitgangspunten van Russisch constructivisme en Bauhaus. Zwart werd bekend om zijn grafische ontwerpen, waarin hij zwart-wit fotografie in dynamische diagonale composities ritmisch combineerde met grafische elementen en typografie. Hij had veel contact met Gerrit Kiljan en Paul Schuitema, die op vergelijkbare wijze werkten. In 1929 coördineerde Zwart de Nederlandse inzending voor de invloedrijke internationale modernistische tentoonstelling Film und Foto (FiFo) in Stuttgart, met behalve werk van Zwart zelf ook dat van Paul Schuitema en Gerrit Kiljan. In zijn in 1930 in Wereldkroniek (20 december 1930) geformuleerde 'Fotovisie', verwierp Zwart het impressionisme in de tot dan toe dominante kunstfotografie, en formuleerde hij uitgangspunten voor de Nieuwe Fotografie. Een heldere, aan het fotografische medium eigen beeldtaal was belangrijk, in tegenstelling tot de beeldmiddelen die het picturalisme altijd had onttrokken aan de schilderkunst.

Extent

980 foto’s (circa), 1800 negatieven en 173 rolfilms

Language of Materials

Undetermined

Abstract in Dutch

Piet Zwart (1885-1977) was een vormgever in de ruimste zin van het woord. Het fotografische oeuvre van Piet Zwart is ontstaan in een periode van slechts anderhalf decennium, maar behoort tot het belangrijkste uit het interbellum.

Abstract in English

Piet Zwart (1885-1977) was a designer with broad interests: Zwart’s photographic oeuvre was created in only one and a half decade, it is however considered as an important body of work in the Interbellum period.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties. De negatieven en rolfilms zijn als bruikleen in beheer bij het Nederlands fotomuseum te Rotterdam.

Other Finding Aids

De signaturen van de foto’s in de Collectie Piet Zwart beginnen met de lettercombinatie PK-F-PZ.. Een groot deel van de collectie is toegankelijk via de Catalogus (Special Collections).

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 1979 aangekocht van de weduwe van Piet Zwart, mw. C. Zwart-Cleijndert.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

Zie voor het werk van andere fotografen van de ‘Nieuwe fotografie’ in de fotocollectie van UB Leiden: Collecties Gerrit Kiljan en Paul Schuitema

Separated Materials

Gemeentemuseum Den Haag en Stedelijk Museum Amsterdam

Bibliography

  • RKD artists (Piet Zwart)
  • Broos, K., Piet Zwart in I. Leijerzapf (red.), Geschiedenis van de Nederlandse fotografie, 6 (sept 1989) 12.
  • Broos, K., Piet Zwart (1885-1977). Amsterdam 1996. (Monografieën van Nederlandse fotografen = Monographs on Dutch photographers, 5).
  • Heuvel, M.E.N. van der en W. van Sinderen, Photography! A special collection at Leiden University. Leiden 2010.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de catalogus (Special Collections). De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. In verband met klimaatbeheersing in de depots en acclimatisering moeten foto’s minimaal een dag van te voren voor inzage worden opgevraagd.

Processing Information

De collectie Piet Zwart is ingeschreven met de inventarisnummers PK-F-64.257 t/m 64.277 en PK-F-PZ.0001 t/m PK-F-PZ.0969.

Title
Collection guide of the Piet Zwart collection (ca. 1920-1935)
Subtitle
Collectie Piet Zwart
Author
Rixt A. Bosma, 2017
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 4 February 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857