Skip to main content

Collection of the Nederlandsche Amateur Fotografen Vereeniging

 Collection
Identifier: ubl646

Scope and Contents

De collectie van 250 foto’s omvat onder meer 5 daguerreotypieën, 4 (reis-)albums, 107 overzichtsfoto’s van de Internationale Tentoonstelling van Fotografische Kunst in 1908, 53 foto’s door J.B.B. Wellington, 7 foto’s vervaardigd door František Drtikol en 5 camera’s.

Dates

  • Creation: Circa 1840 - 1920

Conditions Governing Use

De fotocollectie wordt bewaard in een geklimatiseerde kluis. Om te kunnen acclimatiseren moeten foto’s minstens 24 uur voor uw bezoek aan de Leeszaal worden aangevraagd.

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Op 1 september 1887 richtte in Amsterdam een groep notabele heren, die in hun vrije tijd fotograaf en verzamelaar waren, de Amateur Fotografen Vereeniging op. Onder hen bevonden zich onder meer kooplieden, fabrikanten, makelaars en ambtenaren in hoge rangen. Lid van het eerste uur en vanaf 1895 voorzitter was Ignatius Bispinck; tot zijn dood in 1924 zou hij het boegbeeld van de Nederlandse amateurfotografie zijn.

In 1908 was de vereniging de initiatiefnemer van de eerste grote fotografietentoonstelling in een vooraanstaand Nederlands kunstmuseum: de Internationale Tentoonstelling van Fotografische Kunst in het Stedelijk Museum Amsterdam. Op 2 maart 1910 nam deze club, die zich vanaf toen de Nederlandse Amateur Fotografen Vereeniging noemde, als eerste in Nederland het initiatief tot het aanleggen van een museale fotocollectie die de grondslag moest vormen voor een fotografisch museum. De collectie foto’s en fotografica werd uitgebouwd door middel van schenkingen. Bispinck beoogde museumruimte in het onderkomen van de vereniging aan de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat en schonk daartoe een fraaie ‘museumkast’ om de collectie in te bewaren. De museumcollectie was vrij toegankelijk voor leden van de NAFV, maar is nooit buiten het verenigingsgebouw tentoongesteld. In het jaarverslag over 1920-1921 werd de collectie voor het laatst vermeld door de vereniging zelf, afgezien van berichtgeving over tentoonstellingen en dergelijke in de jaren daarna.

Extent

250 foto’s en 5 fotocamera’s

Language of Materials

Undetermined

Abstract in Dutch

Op 2 maart 1910 nam de Nederlandsche Amateur Fotografen Vereeniging (NAFV; 1887- )) als eerste in Nederland het initiatief tot het aanleggen van een museale collectie foto’s en fotografica die de grondslag moest vormen voor een fotografisch museum. De collectie werd uitgebouwd door middel van schenkingen.

Abstract in English

On 2 March, 1910, the Nederlandsche Amateur Fotografen Vereeniging (NAFV; 1887- ) became the first institution in The Netherlands to take steps toward establishing a museal photography collection of photographs and photographica, which was to be the foundation for a photographic museum. The collection was expanded through gifts.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Immediate Source of Acquisition

In 1968 werd de kern van de collectie overgebracht naar het Prentenkabinet van de Universiteit Leiden toen de NAFV naar een kleiner onderkomen verhuisde. Het Prentenkabinet ontving de collectie als schenking, bemiddeld door dhr. J. Pieëte). In 1973 volgde nog een schenking van de NAFV. Het Prentenkabinet is sinds 2002 ondergebracht in de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

De fotografiecollectie van het Prentenkabinet bevat buiten de collectie van de NAFV meer werk van J.B.B. Wellington en František Drtikol.

Bibliography

  • Heuvel, M.E.N. van der en W. van Sinderen, Photography! A special collection at Leiden University, Leiden 2010.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. N.B. Foto’s en fotoalbums moeten minstens 24 uur van tevoren worden aangevraagd (zie ook Beperkingen aan het gebruik).

Processing Information

De collectie Nederlandsche Amateur Fotografen Vereeniging is geregistreerd onder de volgende inventarisnummers: PK-F-H.1 t/m PK-F-H.230 en PK-F-73.100 t/m PK-F-73.114.

Title
Collection guide of the collection of the Nederlandsche Amateur Fotografen Vereeniging (Circa 1840 - 1920)
Subtitle
Collectie van de Nederlandsche Amateur Fotografen Vereeniging
Author
Maartje van den Heuvel en Rixt A. Bosma, 2016
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 4 February 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857