Scope and Contents
De collectie bestaat uit:
1) PK-F-53.306 t/m 53.325, 20 foto’s door Henri Berssenbrugge; 2) PK-F-78.1017 t/m 78.1028, 12 foto’s, waarbij 10 door Paul Huf; 3) PK-F-79.836 t/m 79.839, 79.842 t/m 79.846, 79.867, 10 foto’s, waarbij 1 door Sanne Sannes en 4 door Frans Vink; 4) PK-F-N.1 t/m N.439 (en 8 foto’s zonder inventarisnummer), 439 foto’s, waaronder foto’s door Martien Coppens, Max Koot, Victor Meeussen, Jan Schiet, Willy Schurman, Cor van Weele en Ed van Wijk.
Tot de collectie behoort een serie foto’s die was bijeengebracht voor het uitbrengen van een NFK-boek, dat er echter nooit is gekomen.
Dates
- Creation: Bulk 1946 - 1957
Conditions Governing Use
De fotocollectie wordt bewaard in een geklimatiseerde kluis. Om te kunnen acclimatiseren moeten foto’s minstens 24 uur voor uw bezoek aan de Leeszaal worden aangevraagd.
Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.
Biographical / Historical
De Nederlandsche Fotografen Kunstkring werd opgericht in Den Haag in 1902 en was 68 jaar actief. Haar bestaan valt op te delen in twee perioden: de jaren van 1902 tot 1948 en de na-oorlogse jaren van 1949 tot 1970. In de vroege periode beoogde de vereniging vooral de belangen te behartigen van de zogenoemde vakfotografie, die zich wilde onderscheiden van amateurs en goedkope ateliers en hun groeiende concurrentie. Hoewel de vereniging het woord ‘kunst’ in haar naam droeg, beschouwde zij fotografie toch vooral als een ambachtelijke vorm van kunstnijverheid, waarin overigens wel grote artistieke hoogte bereikt kon worden. De NFK verenigde uiteenlopende fotografische richtingen zoals studioportretfotografie, ingenieursfotografie en picturalisme. Vooraanstaande Nederlandse fotografen waren lid, zoals Carl Mögle, Bernard Eilers, Ignatius Bispinck, Henri Berssenbrugge en Jacob Merkelbach. De na-oorlogse periode, ingeluid door een reorganisatie in 1948/1949, kenmerkte zich vooral door het leiderschap van voorman Meinard Woldringh en door een tegenstelling met de in Amsterdam na de Tweede Wereldoorlog opgerichte fotografenvereniging Gebonden Kunsten federatie (GKf). Waar de Haagse NFK als elitair werd gezien en uiteenlopende fotografische richtingen verenigde, waaronder ook meer beeldende, verenigde de Amsterdamse GKf vooral fotografen van een politiek links georiënteerde, sociaal geëngageerde vorm van documentaire en reportagefotografie. Begin jaren 1950 was er een kortstondig contact tussen fotografen van de NFK en Duitse fotografen van de Subjektive Fotografie van Otto Steinert. Lid van de NFK waren onder meer de reclame- en industriële fotografen Steef Zoetmulder, Jan Schiet en Bernard van Gils, portretfotografen Cas van Os en Willy Schurman, reportagefotografen Victor Meeussen en Ed van Wijk, fotograaf van het surrealisme Emiel van Moerkerken en de veelzijdige documentair fotograaf Martien Coppens.
Extent
480 foto’s (circa)
Language of Materials
Undetermined
Abstract in Dutch
De Nederlandsche Fotografen Kunstkring (NFK) werd in 1902 in Den Haag opgericht door vakfotografen die zich in de uitoefening van hun beroep bedreigd voelden door oneerlijke concurrentie van goedkope fotoateliers en van amateurfotografen. Bevordering van de artistieke kwaliteit van de fotografie stond hoog in het vaandel. Vooraanstaande Nederlandse fotografen waren lid, zoals Henri Berssenbrugge, Jacob Merkelbach en Bernard Eilers. De NFK bestond tot 1970.
Abstract in English
The Nederlandsche Fotografen Kunstkring (Dutch Society for Photographers), was founded in The Hague in 1902 by professional photographers who felt their profession was becoming compromised by low priced photo studios and amateur photographers. Keeping a high standard of artistic quality was key to the founders and the society. Renowned photographers were among the members, like Henri Berssenbrugge, Jacob Merkelbach and Bernard Eilers. The NFK existed until 1970.
Physical Location
Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties
Other Finding Aids
De foto’s zijn onder de bij Inhoud en samenstelling genoemde signaturen opgenomen in de catalogus.
Immediate Source of Acquisition
De Universiteit Leiden verwierf de collectie als schenkingen in 1953, 1979 en 1993. Een deel werd door de NFK in 1953 geschonken, en na de opheffing van de vereniging in 1970 volgde er schenkingen door Jan Versteeg, Meinard Woldringh en later diens weduwe mevr. M. Woldringh-Boissevain.
De foto’s komen voornamelijk uit het NFK-archief dat zich na de opheffing van de NFK in 1970 bij Meinard Woldringh bevond.
Accruals
Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.
Existence and Location of Copies
Een groot deel van de collectie is online beschikbaar via de Catalogus (Special Collections).
Bibliography
- Heuvel, M.E.N. van der Sinderen, Photography! A special collection at Leiden University, Leiden 2010.
- Rodrigo, E., ' De Nederlandsche Fotografen Kunstkring, 1949-1970', in: Geschiedenis van de Nederlandse fotografie in monografieën en thema-artikelen, 10 (1993) 20
- Opgenomen in Depth of Field
General
Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. N.B. Foto’s en fotoalbums moeten minstens 24 uur van tevoren worden aangevraagd (zie ook Beperkingen aan het gebruik).
Processing Information
De collectie is gecatalogiseerd en deels gedigitaliseerd.
Topical
- Title
- Collection guide of the collection of the Nederlandsche Fotografen Kunstkring (1946 - 1957)
- Subtitle
- Collectie van de Nederlandsche Fotografen Kunstkring
- Author
- Maartje van den Heuvel en Rixt A. Bosma, 2017
- Date
- 2020
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Code for undetermined script
- Language of description note
- Beschrijving is in het Nederlands.
Revision Statements
- 5 February 2020: latest update
Repository Details
Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857
specialcollections@library.leidenuniv.nl