Skip to main content

Jacob Marinus Heyl van de Sande collection

 Collection
Identifier: ubl655

Scope and Contents

De farmaceutische collectie is zeer gevarieerd en laat iets zien van de brede belangstelling van degene die haar bijeenbracht. Als boekenverzamelaar huldigde Van de Sande het principe van een breed assortiment. Zijn collectie omvat zeventiende-eeuwse kruidenboeken, talloze voorschriftenboeken voor de bereiding van geneesmiddelen, apothekerswoordenboeken en naslagwerken, maar ook receptverzamelingen en collegedictaten in handschrift. Bijzondere aandacht had Van de Sande voor Paracelsus (1494-1541), de beroemde geneeskundige die als eerste de klassieke opvattingen over humoraalpathologie verwierp en een sterk voorstander was van het gebruik van chemische geneesmiddelen. In de collectie zijn vele werken over Paracelsus te vinden

Dates

  • 1535-1900
  • Bulk 17de-18de eeuw

Language of Materials

Latijn, Nederlands, Frans, Duits, Engels, Italiaans

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Jacob Marinus Heyl van de Sande (1916-2001) werd op 14 april 1916 in Schoondijke in Zeeland geboren. Hij studeerde farmacie in Utrecht en deed apothekersexamen in Leiden, waar hij op 19 december 1946 tot apotheker werd bevorderd. Nog diezelfde maand kwam er bij de subfaculteit farmacie een noodkreet uit Vlissingen; door ziekte was daar geen enkele apotheker werkzaam, kon de subfaculteit misschien helpen? De Leidse hoogleraar E.H. Vogelenzang dacht meteen aan de juist afgestudeerde Van de Sande, omdat hij wist dat die uit Zeeland kwam. Jaap van de Sande vertrok naar Vlissingen, waar hij de leiding kreeg van Apotheek Ockenburg aan de Badhuisstraat. In 1947 trouwde hij met Barthilda Sophia (Tilly) Swart (1918 – 2010) en in 1949 werd hij eigenaar van de apotheek, die nu de naam kreeg 'Apotheek van de Sande'. Het echtpaar van de Sande heeft bijna 50 jaar vol enthousiasme in de apotheek aan de Badhuisstraat gewerkt, maar daarnaast waren beiden gepassioneerde boekenverzamelaars. Tilly van de Sande bouwde in de loop der jaren een prachtige Dante-collectie op, en Jaap van de Sande wist een indrukwekkende farmaceutische collectie te verzamelen.

Extent

226 drukken en 32 handschriften (12 meter)

Abstract

Door apotheker J.M.H. van de Sande (1916-2001) verzamelde oude drukken en manuscripten betreffende geneeskunde, botanie, farmacie en farmacologie, met veel geïllustreerde werken. Daarnaast een collectie modernere boeken over dezelfde onderwerpen.

Abstract

Rare books and manuscripts on medicine, botany, pharmacy and pharmacology, with many illustrated books, gathered by pharmacist J.M.H. van de Sande (1916-2001). Also a collection of modern books on the same subjects.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

De collectie oude drukken is terug te vinden door in de online catalogus te zoeken met Shelfmark en zoekterm "VDSAND". De moderne collectie is te vinden in de catalogus door te zoeken op Location data en zoekterm "Sande". De manuscripten zijn te vinden in de catalogus door te zoeken met "BPL 3603", "BPL 3604" etc. (t/m BPL 3634).

Immediate Source of Acquisition

De collectie is door de Stichting Van de Sande te Vlissingen in 2010 geschonken aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

De collectie wordt incidenteel aangevuld.

Bibliography

  • Lem, A. van der (red), J.M.H. van de Sande’s Bibliotheca Pharmacia : catalogus bij een tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek Leiden, 5 oktober 2012-31 december 2012. Leiden 2012.
  • Snoek, H.M., Apotheek aan de Badhuisstraat : 100 jaar. Vlissingen 1996.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De oude drukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. De boeken van na 1900 zijn uitleenbaar.

Processing Information

De oude drukken zijn gecatalogiseerd onder signaturen die beginnen met "VDSAND", de modernere werken hebben signaturen die beginnen met een kastnummer. De manuscripten zijn beschreven als onderdeel van de collectie Westerse handschriften en berusten onder signatuur BPL 3603-3634 (zie ook Other Finding Aids).

Title
Collection guide of the Jacob Marinus Heyl van de Sande collection (1535-1900)
Subtitle
Collectie Jacob Marinus Heyl van de Sande
Author
Annette Bierman en Anton van der Lem, 2018
Date
2019
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 8 July 2019: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857