Skip to main content

Arend Lubertus Hoekstra collection

 Collection
Identifier: ubl665

Scope and Contents

De Collectie Hoekstra bestaat uit archivalia, memorabilia, kaarten, foto’s en efemeer drukwerk verzameld door Arend Lubertus Hoekstra. Het grootste gedeelte beslaat materiaal met betrekking tot het reizen van en naar Nederlands-Indië, zowel scheepvaart als luchtvaart. Dit betreft vooral stukken van de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN), de Rotterdamsche Lloyd (RL), de Koninklijke Paketvaart Maatschappij (KPM) en de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM). Daarnaast is er vergelijkbaar materiaal aangaande het reizen naar andere bestemmingen, zoals stukken over de Holland Amerika Lijn. Tevens is er in deze collectie materiaal opgenomen aangaande de familiegeschiedenis van Hoekstra, zoals 12 fotoalbums (in D H 1814) met het gezinsleven van de familie Hoekstra (de ouders van Arend) tijdens hun verblijf in het vooroorlogse Indië, tijdens de Tweede Wereldoorlog toen de familie in Den Haag woonde en in de periode van de dekolonisatie van Indonesië en Nieuw-Guinea, en een fotoboek (Or. 27.971: 18).

Dates

  • Creation: ca. 1870-2020
  • Creation: Bulk 1920-1970

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Duits, Engels en Frans

Conditions Governing Access

Voor D H 1813 en D H 1814 geldt een openbaarheidsbeperking . Deze collectie is niet toegankelijk zonder toestemming van de conservator Zuid- en Zuidoost-Azië. Dit embargo vervalt op 31-01-2027. Ook Or. 27.971 : 18 is alleen te raadplegen na toestemming van de conservator.

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Arend Lubertus Hoekstra (1948-) is verzamelaar van archiefmateriaal en efemeer drukwerk betreffende de Nederlandse scheep- en luchtvaart, met name op Nederlands-Indië. Hij woonde als zoon van zendingsarts Gerrit Jelkes Hoekstra (1907-1987) en Gee Hoekstra-Smilde voor een periode in Nederlands-Indië. Zijn vader werkte vanaf eind 1931 tot juni 1939 als zendingsarts op Java en vanaf 1946 tot december 1951 als zendingsarts in Makassar. Daarna werkte hij van eind 1955 tot juni 1962 als Inspecteur en later als Directeur van de Dienst van Gezondheidszorg in Nieuw-Guinea. Het gezin reisde meerdere malen op en neer tussen Nederland en Indië, maar ook binnen de archipel. Hoekstra verzamelde materiaal uit deze periode, maar ook aangaande de scheepvaart en luchtvaart van de 20e eeuw in bredere zin.

Extent

332 items

Abstract in Dutch

De Collectie Hoekstra bestaat uit archivalia, memorabilia, kaarten, foto’s en efemeer drukwerk verzameld door Arend Lubertus Hoekstra (1948-), vooral met betrekking tot het reizen van en naar Nederlands-Indië, zowel scheepvaart als luchtvaart. Tevens zijn er in deze collectie fotoalbums opgenomen aangaande de familiegeschiedenis van Hoekstra in het vooroorlogse Indië, tijdens de Tweede Wereldoorlog toen de familie in Den Haag woonde en in de periode van de dekolonisatie van Indonesië en Nieuw-Guinea.

Abstract in English

The Hoekstra Collection contains archival materials, photographs, memorabilia, maps and ephemera collected by Arend Lubertus Hoekstra (1948-), mostly material concerning travelling to and from the Dutch East-Indies, both by air and by sea. Also part of this collection is a series of photo albums documenting the Hoekstra family history before and after the Second World War and during the decolonization period in the Dutch East-Indies/Indonesia and New-Guinee and during the Second World when the family lived in The Hague.

Arrangement

De ordening van de fotoalbums is chronologisch, het efemere drukwerk en de memorabilia zijn op onderwerp gerangschikt.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het materiaal is door Arend Hoekstra verzameld.

Immediate Source of Acquisition

Geschonken door Arend Hoekstra aan de UBL op 3 april 2012, in oktober 2015, op 12 juni 2019 en op 14 september 2020.

Accruals

Deze collectie wordt nog regelmatig aangevuld.

Processing Information

Het materiaal wordt bewaard onder de signaturen D H 1813 , D H 1814 , Or. 27.176, Or. 27.781 en Or. 27.971.

Title
Collection guide of the Arend Lubertus Hoekstra collection (ca. 1870-2020)
Subtitle
Collectie Arend Lubertus Hoekstra
Author
Tom Quist, Geke Burger, Joke Leijfeldt en Doris Jedamski
Date
2020
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857