Skip to main content

Jan Wolkers archive

 Fonds
Identifier: ubl669

Scope and Contents

Het archief bestaat uit persoonlijke stukken en (werk)documenten betreffende Wolkers’ jeugd, persoonlijke leven en zijn werk als beeldend kunstenaar en schrijver, en bestaat uit veel verschillende soorten materialen: manuscripten, typoscripten, brieven, objecten, etc. Het archief is ingedeeld in acht categorieën:

1. Persoonlijke stukken 2. Algemene correspondentie 3. Documenten betreffende literair werk 4. Documenten betreffende beeldend werk 5. Affiches en posters 6. Documentatie over Wolkers 7. Foto’s 8. Overig

De tekeningen zijn afzonderlijk gecatalogiseerd en betreffen een selectie van tekeningen gemaakt in de periode 1937-2005.

Dates

  • Creation: ca. 1930-2007
  • Creation: Bulk ca. 1960-2007

Creator

Conditions Governing Access

Het archief is deels nog in bewerking en om die reden beperkt toegankelijk. Daarnaast geldt voor sommige dossiers om inhoudelijke redenen een openbaarheidsbeperking. Neem voor inzage en/of bruikleenverzoeken contact op met de conservator. De tekeningen zijn beschikbaar voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Jan Hendrik Wolkers (1925-2007) was beeldhouwer, schilder en schrijver, en is het meest bekend vanwege zijn romans Terug naar Oegstgeest (1965) en Turks fruit (1969).

Wolkers werd geboren in Oegstgeest en groeide op in een groot en streng gereformeerd gezin. Zijn latere jeugd werd voor een groot deel bepaald door de Tweede Wereldoorlog. Wolkers wist uit de handen van de Duitsers te blijven en aan de arbeidsdienst te ontkomen. Hij dook onder en nam les aan de Leidse schilderacademie Ars Aemula Naturae. Na de oorlog studeerde hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 1957 kreeg Wolkers de kans om kort in de leer te gaan bij Ossip Zadkine in Parijs.

Wolkers werd vooral bekend als schrijver. In 1961 maakte hij zijn debuut met de verhalenbundel Serpentina’s petticoat. Het jaar daarop volgde zijn eerste roman, Kort Amerikaans. Daarna volgden in snel tempo vele boeken, waarvan Terug naar Oegstgeest (1965) en Turks fruit (1969) de bekendste zijn. Veel van zijn boeken verschenen in de typerende omslagen van Jan Vermeulen, die hij in 1943 bij Burgersdijk en Niermans in Leiden leerde kennen. Mede door zijn mediaoptredens werd Wolkers een van de bekendste schrijvers van Nederland. Hij kreeg meerdere literaire prijzen toegekend, maar weigerde ze vrijwel allemaal. De Busken Huetprijs 1991 was de enige die hij wel aannam, voor zijn essays Tarzan in Arles. Vanaf de late jaren 80 schreef Wolkers vooral nog essays en kwam de nadruk te liggen op zijn schilderijen en glaskunstwerken. O.a. het Auschwitz-monument in Amsterdam is van zijn hand.

Wolkers was in zijn leven drie keer getrouwd. In 1947 trouwde hij met Maria de Roo (1923-1993), met wie hij drie kinderen kreeg. Hun dochter Eva (1949) overleed bij een ongeluk in huis. Daarover schrijft Wolkers in de roman Een roos van vlees (1963). Van 1958 tot 1960 was Wolkers getrouwd met Annemarie Nauta (1937). Zij zou model gestaan hebben voor de hoofdpersoon Olga in de roman Turks fruit (1969). In 1963 ontmoette Wolkers Karina Gnirrep (1946). In 1980 verhuisden ze van Amsterdam naar Texel en het jaar daarop trouwden ze en werd de tweeling Bob en Tom geboren. Wolkers bleef tot aan zijn dood in 2007 samen met Karina op Texel wonen.

Extent

20 meter (circa)

Language of Materials

Dutch; Flemish

Abstract in Dutch

Het archief bestaat uit persoonlijke stukken en (werk)documenten van Jan Wolkers (1925-2007), betreffende zijn jeugd, persoonlijke leven en zijn werk als beeldend kunstenaar en schrijver. Daarnaast bevat het archief een grote hoeveelheid tekeningen gemaakt door Wolkers in de periode 1937-2005.

Abstract in English

The archive consists of personal items and (working) documents of Jan Wolkers (1925-2007), concerning his youth, personal life and his work as a visual artist and writer. The archive also contains drawings made by Wolkers in the period 1937-2005.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

De tekeningen zijn ontsloten via de online catalogus, met signaturen beginnend met WLK-T.

Custodial History

Het archief is gevormd door Jan Wolkers, tijdens zijn werkzame leven als kunstenaar en schrijver. Na het overlijden van Wolkers is het archief in beheer geweest van zijn vrouw Karina Wolkers, in hun huis op Texel.

Immediate Source of Acquisition

Het archief en de selectie tekeningen zijn in 2018 door aankoop verworven van Karina Wolkers, met financiële ondersteuning van het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gemeente Leiden, het Leids Universiteitsfonds, de Stichting Zabawas, de Vrienden van de Universitaire Bibliotheken Leiden en Karina Wolkers zelf. In 2019 zijn de stukken overgebracht naar de UB Leiden.

Accruals

Aanvullingen op het archief zijn te verwachten.

Existence and Location of Copies

De selectie tekeningen is in zijn geheel gedigitaliseerd en beschikbaar in Digital Collections.

Related Materials

Onder signatuur W 08285 wordt bij het Literatuurmusem een dossier betreffende Wolkers bewaard, met o.a. brieven, foto’s en typoscripten, waaronder dat van Turks fruit (1969).

Een selectie van de schilderijen, reliëfs en beelden van Wolkers is in 2018 aangekocht door Museum De Lakenhal in Leiden.

Bibliography

  • Biografisch Portaal (Wolkers, J.H.)
  • Blom, O., Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers. Amsterdam 2017.
  • Jan Wolkers in de Leidse Universiteitsbibliotheek. Leiden 2019.
  • Salverda, M. Tijd bestaat niet. Leven en werk van Jan Wolkers. Amsterdam 2000.
  • Wolkers, Jan. Werkkleding. Amsterdam 1971.

General

Tekeningen kunnen worden aangevraagd in de online catalogus; niet gecatalogiseerd materiaal is aan te vragen via de knop ‘request uncatalogued material’ onder vermelding van de signatuur. Zie ook Conditions Governing Access. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Het archief is na overdracht geordend in acht categorieën; verdere bewerking is nog in gang. De tekeningen zijn afzonderlijk beschreven in de catalogus en gedigitaliseerd. Het archief als geheel heeft de aanduiding WLK als signatuur, de tekeningen beginnen met WLK-T.

Genre / Form

Topical

Title
Collection guide of the Jan Wolkers archive (ca. 1930-2007)
Subtitle
Archief van Jan Wolkers
Author
Mart van Duijn
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857