Skip to main content

Johannes Mattheus Baretta collection

 Collection
Identifier: ubl675

Scope and Contents

De collectie Baretta bevat handgeschreven verslagen en een fotoalbum van J.M. Baretta naar aanleiding van een expeditie naar de eilanden Halmahera en Morotai die hij in 1911 en 1912 ondernam. Daarnaast bevat deze collectie een boekje voor militairen in Nederlands Nieuw-Guinea (huidige provincies Papua en Papua Barat), dat van A. Leeflang is geweest.

Dates

  • Creation: 1911-1960
  • Creation: Bulk 1911-1912

Creator

Conditions Governing Access

Het archief is beschikbaar voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Johannes Mattheus Baretta nam in 1911 en 1912 als kapitein generale staf deel aan een expeditie naar Halmahera en Morotai. Albertus Leeflang zat in het leger (KNIL) en werd in de periode 1947-1950 naar Indonesië uitgezonden als 1e Luitenant der Infanterie bij het Tweede Mitrailleur Bataljon. Later, rond 1960, heeft hij gediend in wat toen nog (Nederlands) Nieuw-Guinea heette, de huidige provincies Papua en Papua Barat.

Extent

10 items

Language of Materials

Dutch; Flemish

Abstract in Dutch

De collectie Baretta bevat handgeschreven verslagen en een fotoalbum van J.M. Baretta naar aanleiding van een expeditie naar de eilanden Halmahera en Morotai die hij in 1911 en 1912 ondernam. Daarnaast bevat deze collectie een boekje voor militairen in Nederlands Nieuw-Guinea, dat van A. Leeflang is geweest.

Abstract in English

The Baretta collection contains handwritten reports and a photo album of an expedition to Halmahera and Morotai undertaken by J.M. Baretta, who explored these islands in 1911-1912. The collection also contains a booklet with a code of conduct for military personnel stationed in Dutch New Guinee around 1960, that belonged to A. Leeflang.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

De stukken betreffende Baretta zijn via zijn dochter W.A.F.H. Baretta in het bezit gekomen van L. Leeflang-van Arkel. Marloes Leeflang heeft deze stukken aangevuld met die van Albertus Leeflang.

Immediate Source of Acquisition

Geschonken door Marloes Leeflang op 14 september 2020.

Appraisal

Op basis van de reisverslagen en het fotoboek is in 1917 een uitgave verschenen van het Encyclopedisch Bureau (zie Related Materials). Deze bewerking bevat echter minder foto’s en lokale termen. Het materiaal van Baretta vormt hier dan ook een mooie aanvulling op.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

Een deel van de foto’s is digitaal beschikbaar via Digital Collections en via de online collectiesite van het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Related Materials

Uitgave op basis van de handgeschreven verslagen en het fotoboek van J.M. Baretta: Mededeelingen van het Bureau voor de Bestuurszaken der Buitenbezittingen bewerkt door het Encyclopaedisch Bureau: Morotai en Halmaheira, aflevering XIII. Batavia: Javasche Boekhandel en Drukkerij, 1917.

Fotocollecties betreffende andere expedities: Expedities naar Midden-Sumatra, 1877-1879 (Or. 26.548 en Or. 26.549); Snellius-Expeditie naar de Sunda-eilanden, 1929-1930 (Or. 28.103)

Separated Materials

De volgende uitgaven waren reeds in de collectie van de UBL aanwezig en zijn daarom tijdens de bewerking uit de collectie Baretta verwijderd.

Herinneringen aan Priangan (zonder auteur, zonder jaar). Bandoeng: Drukkerij Visser.

Nieuw-Guinea torn… Uitgave van het Ministerie van Marine. (zonder auteur, zonder jaar)

Gedenkschrift Koninklijk Nederlands-Indisch Leger 1830-1950 (1990). (zonder auteur). Dordrecht: Uitgave van de Stichting Herdenking KNIL.

Gedenkboek van het K.N.I.L. 1911-1961. (Inleiding door F. Witkam). Uitgegeven i.o.v. Vereniging van Oud-Onderofficieren van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger MADJOE ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan.

Gedenkboek Tweede Mitrailleur-Bataljon 1947-1950. (Voorwoord door J. Hofs). Druten: Drukkerij J. en R. Bosman.

Processing Information

De collectie is opgenomen onder signatuur Or. 28.030.

Title
Collection guide of the Johannes Mattheus Baretta collection (1911-1960)
Subtitle
Collectie Johannes Mattheus Baretta
Author
Joke Leijfeldt
Date
2021
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857